Samla lån utan fast inkomst
Om du har flera olika lån och krediter kan det i många fall vara en bra idé att samla dessa under ett och samma lån. Detta för att spara på kostnader för räntor, få en bättre översikt av vardagsekonomin och på så vis, på sikt, spara tusenlappar. Saknar du en fast inkomst kan det givetvis vara svårare att få ett nytt privatlån för att kunna lösa gamla lån och krediter, men om du kan visa upp en god ekonomi finns det ändå möjlighet.
Går det att samla lån utan att ha fast inkomst?
Om du exempelvis vikarierar eller är projektanställd kan du inte på samma sätt visa upp den säkerhet som personer med en fast lön har möjlighet att göra. Däremot är det ingenting som gör ett lån till en omöjlighet. Var noga med att visa upp så mycket som möjligt kring din ekonomi, hur det ser ut med framtida jobb och om du exempelvis har ett sparande.
Förbered dig inför lånesamling
Det finns flera olika sätt som du kan förbereda dig på innan det är dags att ansöka om ett nytt lån för att samla gamla lån och krediter. Det första du bör göra är att plocka fram fakturor på dina lån och krediter. Räkna ihop summan av den totala skulden, inklusive räntekostnader. Med hjälp av vår uträknare (som du hittar på vår startsida) kan du sedan få fram en exempelsumma på vad ett privatlån på samma summa som dina lån och krediter är idag, skulle kosta dig. Var dock uppmärksam på att räntekostnaden är ett exempel och kan se annorlunda ut om du blir godkänd för ett privatlån.
Nu kan du enkelt se hur stor skillnad det skulle bli i kostnad varje månad. Se även till att vara väl förberedd genom att ta fram så mycket information som möjligt gällande dina lån och krediter. Du bör också ta fram papper gällande din inkomst, speciellt om du inte har en fast inkomst.
Om du har många dyra levnadsvanor eller abonnemang och tjänster som du inte nyttjar är det en bra idé att avsluta dessa för att på det sättet kunna visa upp en så god ekonomi som möjligt och därmed ha större chans att bli godkänd för ett nytt lån.
Din nya långivare kommer att utgå från den kreditupplysning vi gör och se till hela din ekonomiska situation för att kunna göra en helhetsbedömning av dig som låntagare. I slutändan handlar det om att din långivare vill vara säker på att du kan amortera på lånet så att det till slut betalas tillbaka.
Om långivaren säger nej
Om du gjort vad du kan för att visa upp en god ekonomi men ändå får ett nej på din ansökan, exempelvis för att du inte har en fast inkomst, kan du testa att skicka in en ansökan hos en annan långivare. Långivarna har dock oftast en god anledning till att säga nej och kanske kan du få ett annat svar om du söker vid ett senare tillfälle, då din ekonomi är mer stabil.
En sista utväg kan vara att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden och därmed få hjälp med dina lån och krediter. Det kan dock vara svårt att få en skuldsanering beviljad; det är i många fall en lång och utdragen process som ofta kräver att du är svårt skuldsatt.
Nedan ser du ett urval av de långivare vi samarbetar med